Zaščitena označba porekla (ZOP)

Od leta 2007 lahko oljkarji pod predpisanimi pogoji proizvajajo oljčno olje z zaščiteno označbo porekla za Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (EDOOSI ZOP). 

Glavni pogoji za ZOP so:

  • območje pridelave in predelave je v Slovenski Istri
  • najmanj 30% sorte Istrske belice
  • skladiščenje plodov je največ 48 ur
  • oljčniki morajo biti vključeni v integrirano ali ekološko pridelavo oljk
  • temperature pri hladnem stiskanju oljk ne sme biti višja od 27 °C
  • vrhunska tehnologija predelave – samo pri certificiranih oljarnah
  • kakovostni parametri, ki v svetu veljajo za »vrhunska oljčna olja
EKO certifikat

Pogoji za EKO certifikat so:

  • da je bilo predelano brez uporabe GSO (genetsko spremenjenih organizmov)
  • niso bila izpostavljena ionizirajočemu sevanju
  • vsebuje najmanj 95% sestavin ekološkega izvor
  • je bila njegova predelava podrejena kontroli
  • in ga spremljajo dokumenti v skladu s pravilnikom
Zeleni list

Uradni znak Evropske unije za ekološka živila nam daje zagotovilo o izvoru in kakovosti živil. Od julija 2010 je ta znak obvezen za vse predpakirane ekološke živilske izdelke znotraj Evropske unije, prav tako pa je dovoljena tudi prostovoljna raba znaka za nepredpakirana ekološka živila, ki so bila proizvedena znotraj EU, ali za vse ekološke izdelke, uvožene iz tretjih držav.