Piškotke uporabljamo, da vam omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki se ob vašem obisku začasno shrani na vašem računalniku ali mobilni napravi ter poveča vaše spletne izkušnje. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov o uporabniku in ne omogočajo identifikacije posameznika. Piškotki pogosto vsebujejo edinstveni identifikator – anonimna številka, ki se generira povsem naključno in se shrani na trdem disku računalnika. Nekateri piškotki se zbrišejo po končanem delu oziroma uporabi spletne strani, nekatere ostanejo na vašem računalniku dlje časa.

Vrste piškotkov

1.Lastni piškotki

(angl. 1st party cookies) so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

2.Drugi piškotki

Drugi piškotki (angl. 3rd party cookies) izvirajo od drugih, partnerskih spletnih mest. Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih z različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, npr. za ugotavljanje priljubljenosti. Spletna stran, ki jo obiščete, lahko npr. vsebuje spletno stran za izmenjavo videoposnetkov, YouTube, ki uporablja svoje piškotke.

Zakaj dovoliti uporabo piškotkov?

-Informacije, ki jih vsebujejo piškotki, služijo za zagotavljanje boljše izkušnje pri uporabi spletne strani oziroma za zagotavljanje večje kakovosti storitev

-Omogočajo prepoznavanje vašega računalnika, tako da vam pri določeni nalogi ali med sejo (npr. pri  izpolnjevanju spletnih formularjev ali spletnih anket) ni treba večkrat vnašati istih podatkov

-Omogočajo brezhibno delovanje video – predvajalnikov

-Merijo število uporabnikov različnih storitev in omogočajo enostavno uporabo teh storitev ter –  zagotavljajo ustrezno zmogljivost za doseganje visoke hitrosti, delovanja sistema. Piškotki so v pomoč pri  analiziranju anonimnih podatkov, kar nam omogoča razumevanje interakcije med uporabniki in  različnimi aspekti naših spletnih storitev, zato da jih lahko še dodatno izboljšamo.

Kaj se zgodi, če piškotkov ne sprejmete?

Če piškotkov ne sprejmete, se določene funkcije na tej spletni strani  ne morejo pravilno  prikazati ali izvesti. To lahko povzroči omejene možnosti uporabe te spletne strani in se negativno odraža pri delovanju spletne strani in prikazu vsebin ter vpliva na vašo uporabniško izkušnjo.

To se lahko nanaša npr. na naslednje aspekte:

-Osebna izkušnja pri uporabi spletne strani

-Ogled videoposnetkov

-Možnost všečkanja posameznih vsebin na spletni strani in funkcije ”deli” na družbenih omrežjih

-Prikaz vključenih vsebin

-Katere piškotke imamo na strani

Trenutno imamo na spletni strani dve različni vrsti sledenja uporabniškim dejavnostim na strani za zagotavljanje boljše storitve. Kot prvo uporabljamo Google Analytics, ki nam omogoča, da vam ponudimo tisto kar iščete. In kot drugo uporabljamo sledenje povezavam s socialnimi omrežji, ki so potrebna za povezavo na strani.